Waders
Hvor utroligt det end måtte lyde (for konen) så kan en fluefisker ikke klare sig med bare et par waders. Der skal både et par neopren og et par åndbare waders ind og hænge på væggen i fiskeværelset (som man selvfølgelig heller ikke kan undvære)
De gamle PVC-waders har jeg opgivet fuldstændig. De var kolde om vinteren og drønvarme om sommeren og de var ubehagelige at bevæge sig i, fordi de ikke kunne strækkes.
Neopren waders der i mod er sagen til kystfiskeri det meste af året. Neopren waders fås i et utal af kvaliteter og i tykkelser fra 2 til 5,5 mm. Det største problem ved mange neopren waders er syningerne. På billige waders kan man være sikker på at syningerne højest holder et par år inden der begynder at sive vand ind – eller de simpelthen bare falder fra hinanden. Ofte kan det repareres med en særlig waders cement, men det er kun et spørgsmål om tid inden det er galt igen.
Det kan med andre ord godt betale sig at investere i et par kvalitetswaders.
Hvad angår tykkelsen på neoprenwaders skal man være klar over at afhængig af kvaliteten på neoprenen kan et par 2 mm være lige så varme som et par 4 mm. De fleste vælger waders mellem 4 og 5 mm som passer godt til dansk brug. 5,5 mm er næsten ikke til at bevæge sig i og, hvis man skal have et par 2 mm skal det næsten være som neopren wader nummer to til særligt sommerbrug.
Der findes flere gode mærker på markedet, men ingen der kommer op på linie med Bare Waders. Bare Waders yder livstidsgaranti på syningerne, hvilket der mig bekendt ikke er andre producenter som tør binde an med. Desuden kan man få syet Bare waders efter egne mål, hvilket er utroligt lækkert.
De åndbare waders findes også i mange kvaliteter. De bedste og dyreste er selvfølgelig Gore-tex, men efterhånden er der mange andre materialer som egner sig fint til åndbare waders. Åndbare waders er sagen til fiskeri i varmt vejr og til rejsebrug er de helt uovertrufne fordi de ikke fylder ret meget. Her findes der en del gode mærker og skal jeg lige nævne nogle stykker bliver det Simms, Loop, Bare og Orvis. Når man køber åndbare waders skal man gøre op med sig selv hvor meget og til hvad de skal bruges. Hvis man forventer at bo i sine åndbare waders hele sommeren er et par forstærkede Gore-tex waders fra for eksempel Loop sagen. Hvis de bare skal bruges til den årlige laksetur i Irland (hvor man ikke tager waders af, bare fordi man går på pub) så er de billigere åndbare waders helt fine.
Fælles for alle mine waders er at det er strømpemodeller, altså modeller uden påsvejsede støvler. For det første giver det væsentligt bedre støtte for anklerne når man går meget (for eksempel på kysten). For det andet har man mulighed for at regulere sit fodtøj efter forholdene – mere om det under vadestøvler.
Vadestøvler
Vadestøvler til waders fås til priser fra 300 til 1300. Jeg tror ikke helt på de der 1300 kroners vadestøvler, men for nogen fluefiskere er det ret vigtigt at se smarte ud! De fleste vadestøvler skal nok leve fint op til deres opgave. Spørgsmålet er bare om man vil have cordura, syntetlæder eller læder. Personligt har jeg kun cordura, men det ligger der ikke nogen synderligere overvejelser bag. Næsten alle vadestøvler har filtsål, men der findes også et par enkelte med gummisål eller blandet filt og gummmisål. Filtsålen er det eneste som står fast på glatte sten, men jeg kan da sagtens forestille mig at gummisålen må være rarere at bevæge sig på landjorden i.
Ud over de almindelige vadestøvler har jeg også et par lette rejsevadestøvler. Det er Orvis’ Pack-and-Travel – der er ikke meget gods i dem og skal altså ikke bruges til hverdag. Men på rejsen er de smarte fordi de hverken fylder eller vejer ret meget. Jeg har set et par Snowbee vadestøvler til 400 kr (tror jeg nok) hos Gofishing i Odense. De var utroligt lette og så ud til at have lidt mere støtte end mine Pack-and-Travel. De kommer nok med på næste fiskerejse.
Til vadestøvler hører også et par gravelguards. Egentlig er gravelguard bare et stykke neopren med lidt velcro, men de er ikke til at undvære, da der ellers nemt kommer grus og småsten (gravel) ned i støvlerne og ødelægger de dyre waders.
Skridtstøvler
Til fiskeri i de danske åer er der mange situationer, hvor almindelige gummistøvler er for korte og waders er overkill. For eksempel er det rart med skridstøvler når man knæler ned for at skjule sig for en ringende ørred.
Mine skridtstøvler er de gammeldags PVC-støvler og de er såmænd fine nok til det brug. Jeg købte engang et par neopren skridtstøvler, men hvad dælen skulle jeg egentlig med dem? Det meste af mit åfiskeri foregår om sommeren og den smule, der foregår i de kolde forårsmåneder tager jeg hellere mine neopren waders på, da de også varmer på røven.
Jeg tror nu nok at jeg ønsker mig et par åndbare skridtstøvler – det er nu ikke fordi jeg virkelig mangler dem, det er mere sådan lidt “so ein ding müss ich auch haben”.
Øvrigt
Der ud over er der et par småting som fluefiskeren har brug for.
En tang til at fjene krogen.
En lille negleklipper til at klippe linen.
Muligvis en lille vægt til at veje fisken med
Fiskeveste
En fiskevest kan være svær at undvære når man skal holde styr på alle sine stumper. Den vest jeg bruger mest er Loops fiskevest. Den er lavet i let og vandafvisende stof og har neopren på skulderne. Lommerne er lige præcis som jeg synes at lommer på en fiskevest skal være. Jeg har aldrig helt forstået det der koncept med at en fiskevest skal have 75 lommer i en størrelse, der egentlig ikke kan være noget i. En god fiskevest har to store lommer siddende lige der, hvor damer har noget andet. Lommerne skal være store (apropos!), så der kan være et par flueæsker og lynlåsen skal åbne to af lommens fire sider, så man ikke skal bakse med at få noget op og i lommen. Der ud over må der gerne være en række smålommer, bare det ikke tager overhånd. Det vigtigste er at armene kan bevæge sig frem og tilbage uden at støde på nogen lommer.
Min vest nummer to er en ultrakort vademodel, som min kone har syet til mig. Jeg havde gennem længere tid ledt efter en kort vest som kunne leve op til mine krav, men da jeg ikke fandt den måtte jeg selv designe den.
Den går kun lige ned under armhulerne og har to store (!) frontlommer, en ryglomme to små lommer til forfangsmateriale og en indvendig sikkerhedslomme. Keep it simple!
Iøvrigt vil jeg da lige gøre opmærksom på at en ultrakort vadevest ikke er ensbetydende med, at man skal vade i vand til armhulerne. Det er simpelthen for at undgå vand i lommerne når bølgerne plasker. En vadefisker har sjældent behov for at vade dybere end til livet.
I lang tid havde jeg planer om en vest i netstof til de varme sommerdage, men nu tror jeg nok at det skal være en vest af den slags med brede stropper istedet. Det må da være endnu mere luftigt. Jeg har set en fra amerikanske Filson, men der er ikke nogen herhjemme som har den – øv!
Fiskejakke
En fiskejakke til kysten er et must i blæsevejr eller regnvejr. Reglerne for fiskeveste gælder også for fiskejakker. Ikke for mange og ikke for små lommer. Med alle de åndbare materialer på markedet idag ville det være dumt ikke at købe en åndbar jakke. Gore-tex er lækkert, men koster dælme også mindst 3000 kr. Bare sørg for at jakken har en form for lukning ved håndleddet, så der ikke kommer vand ind.
Fangstnet
Der er mange situationer, hvor et fangstnet ikke er til at undvære – oftest er det de situationer, hvor nettet ligger derhjemme.
Jeg kan egentlig ikke finde ud om jeg bedst kan lide de små sammenklappelige net eller net med trærammer. Der er ikke nogen tvivl om at net med trærammer er væsentligt pænere og rarere at bruge. Til gengæld er de mere trælse at slæbe på.
Det må simpelthen være op til den enkelte, det eneste der kan siges generelt om net er, at de selvfølgelig være knudeløse. Jeg gentager lige – de skal være knudeløse.
Flueæsker
Wheatleys flueæsker er uden sammenligning de flotteste æsker på markedet og jeg må indrømme at jeg er lidt forfalden til dem. Især deres tørflueæsker er ikke bare flottere end alle andre, de er også smartere med separate låg på hver eneste fluerum. Men med en pris på 1000 kr for topmodellen i tørflueæsker er det lidt svært at motivere købet af dem. Lakseflueæskerne med clips er utroligt smarte og er samtidig til at betale.
Jeg har punget ud til en enkelt tørflueæske, et par nymfeæsker og et par lakseflueæsker.
Ellers bruger jeg de superlette skumæsker fra Loop (de laves også til Orvis og mange flere). De er vanvittigt smarte og i modsætning til Wheatley flyder de hvis man taber dem.
På kysten bruger jeg en kæmpe stor plastic æske fra Scientific Anglers, hvor der plads til et helt års forbrug af kystfluer.
Forfang
Skal man købe forfang eller binde dem selv?
Jeg gør begge dele – til åfiskeriet køber jeg knudeløse forfang som jeg derefter forlænger med cirka 1½ meter forfangsspids.
Til kysten binder jeg dem selv efter en meget simpel opskrift: 2½ meter 0,48, ½ meter 0,38. ½ meter 0,28 og en ½ meter 0,23 – der efter binder jeg en meter 0,17-0,20 på som forfangsspids – eller noget i den retning. Det kommer sig ikke så nøje synes jeg – det hele laves på slump.
Købeforfangene er altid Orvis Super Strong og det er også det materiale jeg binder mine egne forfang med. Som forfangsspids skifter jeg jævnligt Orvis Super Strong monofilament ud med Orvis Mirage fluorocarbon. Jeg synes ikke at der er nogen grund til at bruge forfang helt i fluorocarbon. Det er ude ved fluen at der er behov for fluorocarbonens usynlighed og det er simpelthen for dyrt at bruge til hele forfanget.
Solbriller
Loop Polaroid Eyes 2Solbriller er ikke bare hygge og smart udseende. De er umådeligt praktiske, hvis det er polaroid briller som fjerner reflekserne i vandoverfladen. Folk som prøver polaroid briller for første gang forundres over hvor mange ting man rent faktisk kan se – og hvor mange flere fisk man får øje på.
Men solbriller er også sikkerhed for fluefiskeren – et pludseligt vindpust kan tage linen og det er vel de færreste fluefiskere som ikke har prøvet at kroge sig selv et eller andet sted. Sålænge det bare er tøj eller øreflipper det går ud over er det fint nok, men øjnene er ikke til at undvære.
Jeg bruger selv et par fra Loop som jeg er glade for. Men bare vær opmærksom på om det er polaroidlinser og ikke bare polariserede linser. Glaslinser er selvfølgelig bedre end plastlinser, men plast holder bedre til at rumstere rundt i fiskevestens lommer. Gult glas er fint til overskyet vejr, gråt glas er fint til solskin.