Kærlighed

Derfor Falder vi Nogle Gange Pladask for Folk Vi Ikke Kender

Vi har alle hørt de her historier om ”kærlighed ved første blik”. Måske har du endda oplevet det på egen krop. Der findes et hav af film, hvor det er en af de primære ting, der driver plottet. En eller anden fyr falder fuldstændigt pladask for en pige, selvom han knap nok har haft en samtale med hende. Nogle gange går det selvfølgeligt også den anden vej, og det er en pige der falder godt og grundigt for en fyr, selvom hun kun har set ham på afstand.

Fordi det er så udbredt, er det sjældent noget vi udfordrer særligt meget. Men det burde vi jo nok – specielt hvis vi gerne vil gøre noget ved, at vi har sådan en følelse. Lad os starte med at spørge os selv, om det overhovedet giver nogen mening. Hvordan kan man falde for en person, som man kun har set på afstand?

Jo, her er vi nødt til at kigge tilbage på menneskets historie. Eller længere tilbage end det faktisk: vi skal have fat i hvordan evolutionen grundlæggende fungerer. Drivkraften i evolution er naturlig udvælgelse. Den stærkeste overlever. Med ”stærkeste” skal her forstås den eller de dyr, der bedst kan tilpasse sig omgivelserne, er dem der overlever. Dette har selvfølgeligt haft indflydelse på, hvordan de forskellige dyr udvælger en partner. Hvis man vælger en svag partner, så er der god risiko for, at ens afkom også bliver svagt, og så vil det ikke overleve. Evolutionen har derfor formet os til at gå efter en partner, med hvem vi kan skabe et stærkt barn. Undersøgelser har vist, at vi er tiltrukket til personer, som har et immunforsvar der komplimenterer vores eget. Altså hvor en kombination af de to immunforsvar ville være rigtigt godt. Barnet får nemlig sådan nogenlunde en kombination af forældrenes immunforsvar. Det viser sig, at vores immunforsvars tilstand er noget vi kan fornemme igennem duft. Vi finder altså duften af folk, med et komplimenterende immunforsvar, mere tiltrækkende end folk, hvis immunforsvar ikke er et godt match med vores eget. Med andre ord spiller en persons duft rigtigt kraftigt ind i, hvor tiltrukket vi føler os til et andet menneske. Udseendet er selvfølgeligt også en faktor her, da mange ting kommunikere igennem det overfladiske. Det bør ikke være de eneste faktorer vi tager højde for, men de spiller naturligvis ind.

Så det forklarer, hvorfor vi kan falde pladask for nogen, som vi ikke kender. Men vi er intelligente væsener, så vi bør arbejde på at overkomme dette. Vi kan aktivt bedømme potentielle partnere på deres personlighed og evner. Jeg finder det eksempelvis vildt tiltrækkende, hvis en kvinde ved hvordan man håndterer reparation af stenslag, i stedet for at være afhængig af mig til det. For mig viser det, at hun ikke er bundet af de traditionelle kønsroller, og er en problemløser. Det er begge dele ting, jeg finder ekstremt tiltrækkende hos en kvinde.