Etisk fluefiskeri

Fluetik – Catch and release

Jeg praktiserer catch and release. Det vil sige at de fleste fisk bliver nænsomt genudsat. Det kan godt være svært for nogle mennesker at forstå, hvorfor man fanger en fisk bare for at sætte den ud igen. Nogle mennesker kalder det ligefrem grusomt. Det kan det også være, hvis det ikke gøres rigtigt. Det som er vigtigt at have for øje i den sammenhæng er at fisk ikke er mennesker. De er heller ikke små hundehvalpe. De er fisk. Det lyder måske banalt, men det er tilsyneladende et faktum, der går de fleste jagtmodstandere og andre misforståede naturværnsfanatikere forbi. Fisk tænker ikke, de reagerer på stimuli. Og når en fisk kæmper for enden af linen er det ikke fordi den frygter for sit liv, det er heller ikke fordi den føler smerte. Den kæmper fordi, den instiktivt prøver at genoprette balancen – thats it !
Grunden til at jeg overhovedet har valgt catch and release, er selvfølgelig det øgede fiskepres på vores fiskevande. Hvis alle fiskere bare slog alle de fisk som de fangede ihjel, så var det hurtigt slut med fiskebestanden. Og hvis man nu fanger en flot og stor fisk, så er der ikke noget bedre sted at opbevare den end……i vandet !

Men selv om fisk ikke er mennesker skal de selvfølgelig behandles ordentligt. Det gør jeg sådan her:

Knudeløse net og våde hænder

Hvis fisken skal op af vandet, SKAL man gøre sine hænder våde først.
En tør hånd på fiskens slimlag kan ødelægge det og medføre svampesygdomme hos fisken. Bruger man net skal det være knudeløst og fintmasket af samme årsag. Den almindelige gammeldags type net virker som sandpapir på fisken.

Pas på naturen

Jeg undrer mig over fiskere, der udråber sig selv som naturelskere og alligevel smider de både cigaretskod og fiskelinestumper derude. Det er altså ikke så svært at putte sine cigaretskod i lommen – man skal bare huske at tømme lommen når man kommer hjem (ikke på parkeringspladsen).
Modhageløse kroge
Jeg fisker udelukkende med modhageløse kroge. Det gør jeg af flere grunde. Den primære er selvfølgelig at det er nemt at pille krogen ud igen (også hvis den rammer mig). Det gør det nemligt muligt at genudsætte fisk uden at lave store huller i dem. Og selv folk, der ikke praktiserer Catch and release har jo ofte brug for at genudsætte undermålere. Men også, hvis det uheldige skulle ske, at linen knækker. Så vil en modhageløs krog med større sandsynlighed glide ud end en med modhage.
Ofte er det også muligt at afkroge fisken uden at tage den op af vandet. Jeg har engang set en undersøgelse der viste følgende: En stime fisk i et bassin blev jagtet rundt for at opbygge mælkesyre i musklerne for at simulere en fight. De fisk der efterfølgende fik lov at blive i vandet havde en meget lille dødelighed. De fisk der blev taget op af vandet selv i ganske få sekunder havde en dødelighed på omkring en fjerdedel (jeg kan ikke huske tallene præcist). De fisk der var oppe af vandet mere en 5-10 sekunder var ikke så heldige, her døde mere end halvdelen senere. Hmmm…

Ingen vægt eller målebånd

Skal fisken vejes, duer det selvfølgelig ikke at stikke en traditional vægt i kæften på den og hive den i vejret.
Lad fisken blive i nettet, hæng netrammen i vægtkrogen og træk nettets vægt fra bagefter. Skal den også måles skal den heller ned og ligge på jorden eller lignende. Jeg har markeret et par faste længder på min fluestang, så holder jeg bare stangen ned til fisken i vandet og måler den sådan. Bare rolig, dit fiskegrej kan godt holde til at blive vådt.

Forsigtig genudsætning

Nej, nej, nej. Det tænker jeg når jeg ser folk kaste fisk tilbage i vandet. Bare fordi den svømmer væk er det ikke ensbetydende med at den overlever. Jeg holder fisken forsigtigt med dens hovede op mod strømmen. Er der ingen strøm, så skubber jeg den forsigtigt frem og tilbage for at lade vandet glide hen over dens gæller. Husk på at kræet er fyldt med mælkesyre efter fighten. Den skal da lige have en chance. Den skal selv svømme væk. Hvis det kræver et par minutter med hænderne i det kolde vand, så er der ikke noget at gøre ved det.