Pürchjagt
Den foregår enten i timerne efter solen er stået op – eller lige før solnedgang. Jægeren sniger sig lydløst gennem landskabet – uden at blive set, imod vinden – og ind på sit bytte. Dyrenes sanser er meget skarpere end vores – og for at jægeren får held med sin jagt, skal han vide meget om det dyr, han jager, og nogle gange tænke ligesom det. Prøv selv at snige dig ind på et dyr i naturen – du kan bruge et kamera i stedet for et gevær.
Når du har et bedre overblik over råvildtets og bukkens færden, kan det være en god ide at udvælge mulige pürchstiger på reviret forud for bukkejagten. Når stierne er planlagt, gør du dig selv en stor tjeneste ved at gå dem stille og roligt igennem et par uger før bukkejagtens begyndelse. Her fjernes visne blade og gamle grene, der kan knække når du træder på dem. Grene, som går ind på stien, skal klippes, således at de ikke rammer dig eller dit udstyr og laver unødvendig støj som kan skræmme råvildtet væk.
Afstandsjagt
Anstandsjagt er en af de mest almindelige jagtformer i Danmark. Jagten går består i at jægeren sidder stille i skjul og venter på at dyret kommer til jægeren. Langt det meste råvildt bliver nedlagt på denne måde i Danmark. Jagt formen kræver ofte en del tålmodighed da man ofte sidder i mange timer uden at der kommer noget råvildt forbi, derfor kræver det selvfølgelig også en del held hvis man skal nedlægge et stykke råvildt.
Man kan dog lave noget forarbejde som kan øge ens chancer for at nedlægge et dyr. Noget af det vigtigste er selvfølgelig at have et overordnet kendskab til sit revir. Herefter kan man lede efter små, men vigtige tegn på reviret, det kan være veksler, fejninger eller hvor på reviret der er godt med føde til dyrene etc. Når du har fundet et par gode tegn på dit revir, vil det være oplagt at observere disse steder gerne på forskellige tidspunkter af dagen for at finde ud af dyrenes rutiner. Råvildt bevæger sig nemlig ikke kun rundt på reviret i morgen og aften timerne.
Hvis der er et bestemt sted på dit revir hvor der er ekstra meget ”trafik” kan du med fordel opsætte en skydestige eller et skydetårn således at du får et bedre overblik, og bedre skudforhold såfremt et stykke råvildt eller andet jagtbart kommer inden for skudafstand.
Trykjagt
Ligner klapjagt og drivjagt – det er bare meget mere stille. Nogle af jægerne stiller sig på vagt ved dyrenes stier (veksler) eller der, hvor de ved at dyrene kommer. De andre jægere går meget langsomt og stille på kryds og tværs gennem området og “trykker” det vildt der gemmer sig frem mod de ventende skytter. Det er som regel nok bare at gå i medvind. “Trykkerne” stopper ofte i nogle minutter og knækker måske en gren eller andet støj, så dyrene kan høre dem. Kunsten er, at dyrene ikke bliver paniske, og stormer alt for hurtigt forbi skytterne – men at de kommer stille og roligt frem.