Gør det selv

Sy selv dit fjeldtøj

– basalt grundkursus for mænd!
For noget tid siden var jeg med på slæb, da min kone skulle ind i en stofbutik. Pludselig fik jeg øje på noget camoflagestof, som jeg tænke ville være fint til en tynd anorak til jagtbrug. Men min kone gjorde det hurtigt klart at hun ikke gad sy den til mig.

“Hmmm, så må jeg jo selv” vrissede jeg. For dælen, jeg tog da kørekort til symaskine i 4 klasses husgerning engang tilbage i starten af 80’erne – hvor svært kunne det være?
Vel hjemme med mit nyindkøbte camoflagestof fik jeg med det samme en god ide til, hvordan anorakken skulle se ud.
Designet blev lavet ud fra mit favorit princip – Keep it simple!
Andre muligheder med designet
Selv om jeg lavede anorakken til jagtbrug, ville den såmænd være fin til masser af andre udendørsaktiviter – også fjeldvandring. Den skal bare syes i vindtæt bomuld og imprægeres med Fjällrävens stofvoks.

Men da jeg som sagt ligger stor vægt på keep it simple princippet besluttede jeg at bruge det samme design til andre ting.
Det er siden blevet brugt til fleecetrøjer og vindbreakere. Den eneste forskel er at istedet for hætten laver jeg en simpel krave.

Hele ideen er netop at med eet stykke stof og bare to syninger (når man ser bort fra kantsyningerne) er der ikke meget som kan gå i stykker. Det er hurtigt og nemt at lave lige så snart man har fået konen til at vise, hvordan man tråder en symaskine.

Og det er skide lige meget om syningerne bliver helt lige – det er jo en mandejakke!

1. del – Anorakken

Først foldede jeg stoffet på midten lagde mig ned ovenpå med spredte arme og bad min skraldgrinende kone om at tegne mit omrids på stoffet.

Klip, klip, klip og folde ud – resultatet var et stykke stof som så cirka sådan her ud. Læg venligst mærke til den fikse detalje med afrundingen i den ene ende.

Hele pointen her er at jo færre syninger, jo færre ting er der som kan gå i stykker. Inspireret af Clint Eastwoods tæppeponcho klippede jeg et hul til hovedet i midten af stoffet og trak anorakken over hovedet – helt fint. Der efter klippede jeg et firkantet stykke stof på på cirka 30×30 cm – det skulle være lommen på maven.

Frem med symaskinen, vrangen ud på stoffet og to syninger fra hver hofte til hvert håndled. På med mavelommen og resultatet var allerede ret flot.

2. del – Hætten

Hætten der imod var jeg nødt til at tænke lidt over, men løsningen fandt jeg på biblioteket i en gammel bog som hed How to make your own lightweight campingequipment.
Mønstret så sådan her ud. De to stykker blev syet sammen der, hvor de er markeret med rødt. Der efter blev de vendt og syet helt sammen. Den side hvorpå det lille stykke sidder er vrangen.
Vrangen blev vendt ud og hætten syet sammen i nakken – igen, hvor det er markeret med rødt.
Hætten blev åbnet op, stadig med vrangen ude, og en lille trekant blev foldet, syet hvor det er markeret med rødt og resten klippet af sådan her. Så var det bare at sy en lynlås i den forreste del af hætten og trække en snor mellem de to stykker stof rundt om ansigtsåbningen – og så var hætten klar til at blive syet på anorakken.

Med hætten syet på mangelede anorakken kun en elastik snor i livet og et par flapper med enten velcro eller knapper ved håndleddet.