Find vej

Har du Nogensinde Lagt Mærke til Turisterne i Danmark?

Danmark er faktisk en overraskende populær turist-destination. Vi er mere kendte ude i verden, end vi sådan lige går og tror. Mange peger på os, som beviset på, at man kan køre en socialistisk velfærdsstat uden at ende ud i kommunisme og kaos. Vi er kendte for de kloge hoveder der bliver uddannet på vores universiteter, og for at være et af verdens lykkeligste folk. Derudover har vi selvfølgeligt strande at lokke med, som specielt de tyske turister sætter stor pris på.

Men har du nogensinde lagt mærke til disse turister? Mange af dem ligner jo os selv i så høj grad, at vi knap nok lægger mærke til, at de ikke er fra Danmark. Men det kan faktisk godt betale sig, at begynde at lægge mærke til dem. Turisterne har nemlig den store fordel, at de oplever Danmark udefra. De er ikke vokset op i vores kultur, og den er derfor ikke usynlig for dem, som den ellers hurtigt bliver for os. Der er mange ting i vores hverdag som vi tager for givet eller som selvfølger, som virkeligt skiller sig ud for turisterne, og fascinerer dem.

Ville det ikke være fantastisk, hvis vi kunne føle bare en brøkdel af samme fascination, når vi går rundt i vores eget land til dagligt? Det kan faktisk lade sig gøre: vi skal bare åbne øjnene for, hvad der rent faktisk er derude. Vi har på sin vis stirret os blinde på vores omgivelser, fordi vi er vokset op i dem, og de altid har omringet os. Vi går mere op i et stenslag der rammer vores forrude, end vi gør i hvor flot og unik grusvejen vi kører på egentligt er. Vi føler også at vi har al tid i verden til at udforske disse omgivelser, da de jo altid har været der, og vi ikke nødvendigvis har planer om at flytte. Men når man har uendelig tid til at gøre noget, så ender det ofte med, at man slet ikke får det gjort.

Kender du til turistfælderne i din by? Hvis nu en tysk turist kom på besøg i dit område, hvor tror du så de ville søge hen? Hvad ville de lave? Hvis du sætter dig ned og virkeligt tænker over disse spørgsmål, så kan du sikkert komme op med en lang liste over mulige seværdigheder. Nu er spørgsmålet så, hvor mange af disse ting du selv har oplevet. Selv ting du måske har set ud af øjenkrogen en million gange, når du er kørt til eller fra arbejde, kan være fascinerende hvis du giver dig tid til virkeligt at opleve det.

Så læg nu mærke til turisterne der kommer til Danmark. De formår at se og nyde aspekter af den danske kultur og alle seværdighederne, som vi helt har glemt. Ved at lade dem minde os om det glemte, kan vi igen sætte et smil på læberne, og virkeligt nyde det land vi bor i.