Riffel

Hvilken riffel skal du vælge til jagt

Skal du på jagt og leder du efter den bedste riffel? Hvis ja, er du havnet det rigtige sted.  Skal du ligeledes finde endnu et våben til dit våbenskab, så er du også havnet det rigtige sted. For neden får du en nem guide til valg af en god riffel, der passer dine behov.

 

Der findes mange forskellige våbentyper. At finde den bedste kan være svært, dog kan du med sikkerhed finde en god riffel der passer din type af jagt. Den mest anvendte riffel til jagt i Danmark er den enkeltløbende repetérriffel af mausertypen med cylinderlås og magasin.

 

Riffel

Savage Axis er en god riffel til en god pris. Den koster under 5000 kr. Riflen er meget simpel og den findes i sort, camo og stainless. Den har en virkelig god aftrækker. Riflen stammer fra Amerika og har en sikker holdbarhed. Denne riffel har også gjort sig godt i det danske marked.

Til under 10.000 kr. finder vi Tikka T3 Lite og Hunter modellen. Disse har været blandt de mest populære rifler i Danmark. Riflen fås både i syntetisk, stainless og træ. Alle riflerne er prissat til under 7000 kr. Den er meget præcis og har en god aftrækker. Designet er heller ej til at modstå. Tikka T3 Hunter har et bedre skæfte og en vægt, som bedre håndterer rekylet.

 

Danmarks jægerforbund har ligeledes lavet en guide. Jægerforbundet mener, at det er vigtigt at du analyserer dine behov før du køber, så du ikke ender med at købe et våben du ikke har brug for. Sørg for at vælge den rette kaliber, rekyle og optik. De mest almindelige kalibre i Danmark er 6,5×55, .308 Winchester og 30-06. Det er alle træ kalibre med en fortid i militæret. De er desuden også velegnede til vildarter op til ca. 200 kg, hvilket dækker de fleste jagtsituationer. Når de fleste jægere skyder, lukker de øjnene. Hvis dette opstår med dig bør du vælge et våben med moderat rekyl. Ved valg af optik gælder den simple regel: Pris og kvalitet følges ad. Brug derfor næsten ligeså mange penge på kikkerten, som på riflen.

 

Salonriffel

I en salonriffel anvendes der patroner, som er forsynet med randtænding. I forhold til jagtriflerne er salonriflerne ladet med lette kugler og små krudtladninger. Salonriflerne er præcise, nærmest rekylfri, og er derfor meget behagelige at skyde med. Våbenet er dog ikke så effektivt på en længere afstand end 50-100 meter. Salonrifler anvendes primært til jagt, hvor der reguleres kragefugle, duer og vildkaniner. Desuden bruges salonriflen ofte til aflivning af f.eks. husmår eller mink, som er fanget i en fælde.

Du kan også prøve andre våben, som f.eks. et luftgevær eller et haglgevær.

 

Luftgevær

Et luftgevær er godt til præcision. Et luftgeværs drivmiddel er ikke krudt, men luft. Luftbøsser støjer ligeledes ikke meget og sikkerhedsafstanden er lille, derfor er de velegnede til regulering af vildt i byområder. De fleste luftgevær er faktisk ulovlige til jagt i Danmark, da de er så kraftige. Dette gælder kal. .17 (4.5) mm, hvorimod de kraftigere på kal. .22 (5,5/5,6 mm) eller større med en mundingshastighed på mindst 200m/sek. er lovlige til jagt.

En sigtekikkert er selvfølgelig, hvad du kan se. Sigtekikkerten i et luftgevær har den fordel, at hele sigtebilledet befinder sig i samme optiske plan frem for ved mekaniske sigtemidler. Ved mekaniske sigtemidler skal øjet både kunne fokusere på målet, kornet og kærv/dipoter.

 

Haglgevær

Et haglgevær er forsynet med løb, der er glatte indvendigt og er beregnet til ammunition, der er ladet med et stort antal runde hagl, der er fremstillet af relativt tunge og bløde metaller. Et haglgevær er primært beregnet til at skyde vildt i bevægelse. Det er derfor overhovedet ikke et præcisionsvåben. Et haglgevær er dg kun effektivt dræbende ud til en afstand mellem 15 og 30 meter. Til forskel fra de fleste andre våben, der affyrer ét projektil pr. skud afskyder haglgeværet med en haglpatron en sværm af bly-, bismuth- eller stålhagl. Disse haglpatroner har altså en klar fordel.

Har du riflen klar, så er det bare om at tage dine lokkefugle frem og begynde jagten. God fornøjelse.