Ansigt

Kend Dine Reaktioner på Uventede Situationer

Langt de fleste dage i vores liv foregår sådan mere eller mindre på den måde, som vi forventer de kommer til at gå. Det lyder måske kedeligt, men på en måde er det da også meget rart. Hvor angstfremkaldende ville det lige være, hvis du aldrig havde nogen som helst idé om, hvad der ville ske som det næste? Hvis hver morgen bare var en komplet ny og unik oplevelse, hvor du bare måtte følge så godt med du kunne?

På sin vis er hver dag selvfølgeligt en ny og unik oplevelse. Det er jo ikke Groundhog Day hvor præcist de samme ting udspiller sig, ned til den mindste detalje, dag efter dag. Men dagene ligner hinanden nok til, at vi kan lave nogle generelle forudsigelser, som vi godt kan regne med vil blive opfyldt. Jeg regner eksempelvis med, at der stadig vil være tøj i mit klædeskab når jeg vågner i morgen. Jeg har lige tjekket, og der er tøj i det nu. Jeg har ingen planer om at tømme skabet, og jeg ved heller ikke hvorfor andre skulle gøre det. Alt i alt virker det sandsynligt, at der stadig er tøj i mit skab i morgen, at jeg end ikke overvejer hvad jeg ville gøre, hvis det ikke var tilfældet. Det ville være spild af energi, ville det ikke?

Men der er nogle uventede situationer, som det godt kan betale sig at forberede sig bare en lille smule på. Eller i hvert fald oparbejde en eller anden form for idé om, hvordan man ville reagere i situationen. Hvad ville du eksempelvis gøre, hvis der pludseligt var en fremmed mand til dit bryllup, som hverken du eller din mand/kone havde inviteret? Det er meget usandsynligt, og ikke noget de fleste tænker over i forbindelse med deres bryllup. Men der er nogle der crasher bryllupper, så det kunne ske. Selvom det er meget usandsynligt, så er det altså godt at have en idé om din reaktion her. Det der vil ske spontant i situationen kunne nemlig meget vel være noget, der ville ødelægge hele festen. Tænk hvis du blev ekstremt voldelig, eller du kom til at sætte dig selv i en eller anden pinlig situation.

Men hvordan forbereder man sig på det uventede? Det kan man jo ikke rigtigt. Men man kan teste sig selv af under en masse kaotiske omstændigheder. Det er nok en af de mest givende ting jeg har fået ud af at gå på efterskole. De fleste dage på efterskolerne er som man forventer, men når så mange unge mennesker er samlet ét sted, så sker der altså også nogle ting som man slet ikke regner med. Det er typisk gode og sjove ting, men stadig noget uventet. Min tid på efterskolen udsatte mig for så mange uventede situationer, i rolige og trygge omgivelser, at jeg i dag har en god idé om hvordan jeg ville reagere på en fremmed til mit bryllup eller lignende fremtidige situationer.