Nem sund mad på rekordtid – guide til sund hverdagsmad

Flertallet af danske børnefamilier oplever stress i ulvetimen med trætte og sultne unger, og med madlavning under tidspres. Se her, hvordan du laver sund mad med fisk nemt og hurtigt, så du undgår nødløsninger i ulvetimen.

De fleste småbørnsfamilier kender godt til ulvetimen – den sidste del af eftermiddagen, hvor børnene er sultne og overtrætte, og forældrene har travlt med at hente børn, købe ind, rydde op og lave mad. Det er denne tid, der er kritisk i forhold til at få lavet et godt og sundt måltid til familien.

Mange familier får ikke spist nok fisk, fordi det virker for besværligt, når ulvetimen melder sig og der skal sammenbikses en hurtig familiemiddag. Trætte og sultne unger og stressede forældre er primær årsag til, at madlavningen ender med at gå på autopilot. I stedet for at lave sund mad, tyer forældre i stedet til de nemme og hurtige retter, som de kender bedst – f.eks. Spaghetti Bolognese – eller køber take away. Men hvis man gerne vil lære børnene nogle gode madvaner, er det ikke en god løsning. Det er nemlig i aftensmåltidet, at vi lærer vores børn sunde spisevaner, som de tager med videre i deres voksenliv. Hvis vi tillader at vi rammer aftensmåltidet med stress og nødløsningerne, er det en læring, vi fører videre til dem.

I videoen fortæller ernæringsekspert Martin Kreutzer om udfordringen ved at få lavet sund mad i ulvetimen. Samtidigt deler blogger og husmor Ann-Alicia Thunbo Ilskov sine tips til, hvordan man får lavet sund mad nemt og hurtigt i ulvetimen.

Undersøgelser viser, at danskerne ikke spiser nok fisk i hverdagen, selvom kostrådene lyder på fisk til aftensmad 2 gange om ugen plus fisk i madpakken. Grunden er at de fleste ikke ved, hvordan de skal tilberede fisken, og tænker, at det er besværligt.

For at få fisken ind i måltiderne, skal det være nemt og hurtigt at lave maden, så madlavningen ikke kommer i vejen midt i det stressede tidsrum. For at gøre det nemmere for småbørnsfamilierne at få lavet hurtig mad med fisk, har Glyngøre udviklet NemFisk saucerne, som et sortiment af færdiglavede saucer til fisk, som gør det nemt at lave god fisk til hverdag. Fremgangsmåden er lige til: Tag fisken – fersk eller fra frost – læg den i et ildfast fad og sæt i ovnen i 20 minutter – voilà, og maden er klar. Produkterne har en dejlig mild smag, som hele familien kan lide, og de er naturligvis helt uden konserveringsmidler. De forskellige smagsvarianter gør det nemt for dig at variere dine fiskeretter. Der findes 4 varianter og en pose passer til 4 personer. Læs mere om NemFisk saucerne her:

Mange familier får ikke spist nok fisk, fordi de tænker, at det er besværligt. Det er roden til meget dårlig samvittighed, fordi vi alle godt ved, at fisk er sundt og indeholder vigtige vitaminer og fedtstoffer. Men fisk kan sagtens være ultra nemt at lave, hvis man bare har en god nem opskrift, der retter sig mod madlavning på 20. min. eller kortere tid.
I videoen ser du, hvor nemt du kan lave en lækker lakseret med pasta. Du skal blot anrette fire stykker laks i et fad, ryste posen med NemFisk sauce, fordele saucen over laksen og bage den ved 175 grader i 20 min. Imens kan du koge pastaen og ærterne, som du anretter på tallerkenen sammen med den ovnbagte laks og citronsaucen. Tip: Tilsæt 1 dl af pastavandet til pastaen, for at det ikke bliver for tørt. Server straks.

Fisk kan sagtens være ultra nemt at lave, hvis man bare har en god nem opskrift, der retter sig mod madlavning på 20. min. eller kortere tid. Glyngøre har derfor udviklet en række lækre og nemme opskrifter, hvoraf 20 af dem kan laves på 20 minutter eller derunder. Du kan se alle opskrifterne her: