News

[vc_row][vc_column width=”1/1″][td_block_trending_now sort=”random_posts” limit=”5″][td_block_big_grid_3 td_grid_style=”td-grid-style-1″ sort=”featured”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”td-ss-row”][vc_column width=”2/3″][td_block_1 limit=”5″ custom_title=”GÅ IKKE GLIM AF!” header_color=”#e29c04″ td_ajax_filter_type=”td_category_ids_filter” td_ajax_filter_ids=”” td_filter_default_txt=”All” ajax_pagination=”next_prev” sort=”” category_ids=”” sort=”random_posts”]

DEN BEDSTE SLANKEKUR

Hvilken kostplan er bedst til hurtigt vægttab?

Vi har nok alle været der. Der hvor man synes, at bukserne strammer eller maven buler ud, og man bare ikke synes man ser særlig fræk ud. Forskning viser også at størstedelen af danske kvinder har været på minimum én slankekur i løbet af deres liv – og en stor procentdel har haft et ønske om – og forsøgt at opnå et vægttab ikke mindre end 10 gange! Slankekure henvender sig dog ikke kun til kvinder. Antallet af overvægtige mænd i Danmark er stødt stigende. Forskellen på mænd og kvinder er måden de ser på dem selv. Kvinder har en tendens til at synes de er større og tykkere end de er, og mænd opfatter dem selv som slankere end de er.

Efterhånden findes der et så enormt udbud af forskellige diæter og kostplaner, der lover hurtig vægttab, at det kan være svært at gennemskue, hvad der er den mest effektive slankekur. Samtidig virker det som om at ugebladene hver uge har en ny slankekur, som åbenbart er den mest effektive måde til at kunne tabe sig hurtigt. Der er alt lige fra Dukan-kuren, til Tea-tox, Blodtypediæten, 5:2 diæten, Flad-mave-kure og mange mange flere. Fælles for størstedelen af disse mode-kure / fad diets er, at de lover store vægttab, men da de er meget restriktive, er det ikke livsstilsændringer, der kan holde særligt længe. Derudover er det et stort problem, at alle og enhver kan kalde sig kostvejleder. Det er ikke en beskyttet titel som f.eks klinisk diætist, og der bliver derfor hurtigt spredt en masse misinformation om kost.

Nyere forskning peger på, at man ikke kan fremhæve én eller to slankekure som mest effektive til vægttab. I stedet handler det faktisk om at finde en slankekur, man kan holde. Her på siden vil du kunne finde guides til forskellige diæter og livstile, der kan give dig inspiration til, hvordan du kan opnå et vægttab.

Slankemad giver vel et vægttab

Når mange går i gang med en kostplan eller en diæt, vil de fleste gerne se et hurtigt vægttab. Vi kan nok også godt være enige om, at det ikke er specielt fedt at skulle tabe sig, så mange vil bare gerne have det overstået hurtigst muligt. Så skal man vælge sund mad og sunde opskrifter, eller skal man vælge slankepiller og suppekur? Kort fortalt vejer man for meget, fordi man har indtaget mere, end man har forbrændt. Derfor vil man også opnå et vægttab, hvis man modsat spiser mindre eller bevæger sig noget mere. Dette er dog meget forenklet sagt, for det er også vigtigt at være opmærksom på, at årsagerne til overvægt og fedme er mange. Det kan være, at man er på medicin, der har bivirkninger som påvirker ens evne til at mærke mæthed og som samtidig gør, at man konstant er sulten. Det kan også være at man spiser væsentlig mere, hvis man er stresset eller træt. Det kan også handle om forskellige spiseforstyrrelser som f.eks Overspisning og BED (Binge Eating Disorder). Så når man siger, at man bare skal spise mindre og bevæge sig noget mere – a la ”Luk munden og let røven,” som Christian Bitz brugte i sin markedsføring, så er det ofte ikke så lige til. Ligeledes er denne slags budskaber blot med til at fastholde samfundet i, at det er den overvægtiges egen skyld, at de vejer for meget, og at de dovne mennesker, der sidder på deres flade dagen lang og spiser. Det er fat-shaming fra en offentlig person, der er cand.scient i human ernæring fra Københavns Universitet, og som man skulle mene, burde vide bedre.

Hvordan taber jeg mig?

Det kan virkelig være svært at tabe sig og opnå sin idealvægt, og det kan måske være en forklaringerne på, at antallet af kvinder, der gang på gang forsøger at tabe sig, men som ikke kan holde vægten, og dermed tager det hele (og mere til) på igen. Mange kvinder (og mænd) går på ekstremt restriktive kure med et flot vægttab som resultat, for derefter at tage det hele på igen. De fleste mode-diæter og fad diets lover både at du vil tabe dig hurtigt, men de lover dig også at du ved at spise efter den gældende kostplan, vil undgå kroniske sygdomme, inflammation og endda cancer. Dermed vil du kunne leve lykkeligt til dine dages ende, hvis altså bare du spiser efter forskrifterne. Langt de fleste af denne slags kure er skruet sammen på en måde, som rigtigt nok er en effektiv slankekur, som gør at man opnår et hurtigt vægttab, men som de færreste har lyst til at leve efter over en længere periode.

Forskning viser, at det for de fleste mennesker er nemmest at ændre kosten ved hjælp af en kostplan eller måske med hjælp fra en diætist fremfor at øge sine fysiske aktiviteter. Der skal nemlig utrolig meget ekstra bevægelse til før man forbrænder nok kalorier til at opnå et vægttab af en vis størrelse. Ønsker du at tabe dig hurtigt vil en kombination af den rette kostplan og mere bevægelse sende dig hen mod din ønskede idealvægt.

Vægttab med stenalderkost

Medmindre man har boet i grotte de sidste par, så har man nok stødt på Stenalderkost eller Palæo, som den også kaldes. Stenalderkosten er baseret på idéen om, at man for at forblive sund, stærk og slank – og undgå de kroniske sygdomme – skal spise som vores forfædre. Det vil sige, at man skal spise naturlig mad, som kød, grønsager, bær og nødder. Mange fortalere for stenalderkosten mener, at udviklingen fra jæger-samler samfundet, som var baseret på frugter og grøntsager, til agerbrug, hvor bl.a korn dominerede kosten er grunden til de størstedelen af kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og fedme.

Fortalere for Stenalderkosten mener, at såfremt man spiser korn vil det føre til store sundhedsproblemer som f.eks. inflammation. Dette er rigtigt nok tilfældet for de personer, der lider af cøliaki dvs. glutenallergi men det drejer sig kun om ca 1% af befolkningen. Der er ingen forskning som støtter op om dette argument. Faktisk viser meget forskning at et indtag af fuldkorn kan forbedre kolesterol, påvirke insulin positivt og ligefrem mindske risikoen for hjerte-karsygdomme. De fleste påstande i Palæo diæten støttes på ingen måde op af forskning – dermed ikke sagt at Stenalderkosten er dårlig, for det er den bestemt ikke – det skyldes bare ikke fortællinger om, hvordan mennesket er bygget til at spise i jæger-samler samfundet. Stenalderkosten bygger på sund mad og sunde opskrifter, hvor der fokuseres på masser af grøntsager, frugt, kvalitetskød, nødder og et minimalt indtag af forarbejdet mad. Dette i sig selv står i stor kontrast til, hvordan mange mennesker i den vestlige verden spiser, og derfor vil Stenalderkosten forbedrer deres sundhed og give et vægttab.

Tab dig hurtigt med suppekur eller juicekur

Suppekuren er muligvis bedstemor til samtlige udrensningskure, der findes derude. I al sin enkelthed går det ud på at man i et givent antal dage lever af slankesuppe, juice, te eller endnu værre boullion, for dermed at at vinke farvel til fedme. Det giver bestemt også et hurtigt vægttab – det siger næsten sig selv. De fleste anvender derfor disse kure, hvis de ønsker et hurtigt vægttab eller bruger det som startskuddet til en længerevarende kostomlægning. Folk der regelmæssigt tager en juicekur eller suppekur fortæller om, hvordan det skulle afgifte kroppen og fjerne affaldsstoffer, at de får fornyet energi, ren hud og (selvfølgelig) taber sig. Det er absolut ingen grund til, at man selv skal gøre en indsats for at afgifte kroppen. Det er nyrerne såvel som leverens opgave og med mindre man er nyresyg, så fungerer denne ”afgiftning” ganske naturligt og helt uden problemer. Dameblade og ugeblade lover hurtige vægttab på 5 kilo i løbet af få dage, men langt størstedelen af disse kilo er blot væske, som man tager på igen, lige så snart man begynder at spise rigtig mad igen.

Vægttab nu med pulverkur

Pulverkurenes popularitet har svinget meget siden de kom frem. Pulverkure består, som navnet antyder, af pulver som blandes op med vand og dermed fungerer som måltidserstatninger. De indeholder alle vitaminer og mineraler, man har brug for, og man vil derfor i princippet kunne leve af pulverkure i op til 12 uger uden at mangle noget – måske lige bortset fra rigtig mad. Mad der smager godt. Mad der dufter godt og ser indbydende ud, og mad man kan sætte sig ned og spise sammen med sin familie eller venner. Pulverkure er ikke lækre. De smager ikke godt. Det er dødsygt og smager kunstigt. Men pulverkure er utrolig lav på kalorier, og følger man pulverkuren 100% får man ikke meget mere end 800 kalorier om dagen. Derfor taber man sig hurtigt, og man taber sig meget. Desværre vil mange, der har tabt sig ved hjælp af pulverkure tage det hele – hvis ikke mere – på igen. Pulverkure er utroligt restriktive og mange vender tilbage til deres gamle spisevaner, ligeså snart den sidste pose med pulver er indtaget.

Nå din idealvægt med Alkaline kostplanen

Ifølge fortalere for Alkaline diæten har mennesker (særligt i den vestlige verden) problemer med et for surt indre miljø. Alkaline har til formål at gøre dit indre miljø mere basisk, for det skulle blandt andet betyde færre smerter, vægttab, stærkere immunforsvar, bedre fordøjelse og større velvære. Det lyder jo alt sammen ganske godt. Der er bare ingen forskning, der bakker om, at du kan ændre dit blods pH-værdi. Du kan rigtig nok ændre dit urins pH-værdi, men blodets pH-værdi reguleres konstant af dine nyrer og ikke ved hjælp af din kost. Ikke desto mindre, så er der fordele ved Alkaline diæten. Den er nemlig baseret på et stort indtag af sund mad i form af friske grøntsager, frugt, nødder og et moderat indtag af kød. Så man kan sagtens spise efter Alkaline principper – mange vil også opnå et hurtigt vægttab, for det er slankemad, men man skal ikke følge Alkaline diæten under den forudsætning, at man dermed vil ændre pH-værdien i kroppen og derfor tro, at man ikke kan få kræft. Det er ikke sådan det fungerer.

Effektiv slankekur med Plantebaseret kost

Når man vælger at leve vegansk efter en plantebaseret kost, fjerner man alle animalske produkter. Ud over kød, fisk, fjerkræ gælder det også alle animalske produkter som f.eks. æg, honning, mælkeprodukter men også læder, uld og lignende. Bogen ”Kinastudiet” (The China Study), som må menes at være den ”Veganske Bibel,” mener at indtaget af animalske produkter er den direkte årsag til kræft, hjerte- karsygdomme og andre kroniske sygdomme som f.eks. fedme, og denne påstand bruger mange veganere for at leve efter en streng plantebaseret kost. Andre tager den veganske kost til ekstremer og lever af rawfood, hvor maden ikke må opvarmes til over 42 grader.  Der findes selvfølgelig også et mange veganere, der lever efter veganske principper grundet dyrevelfærd og ønsket om et bedre klima.

Man er nødvendigvis ikke sundere eller opnår et vægttab bare fordi man lever efter veganske principper, men de fleste veganere og vegetarer vil typisk få flere få langt flere grøntsager end andre. De fleste veganere får ofte også flere fibre, komplekse kulhydrater og flere vitaminer end mange (ikke alle), der spiser en almindelig vestlig kost.

LCHF – den omvendte kostpyramide

LCHF (Low Carb High Fat) har været meget populær de seneste år. Tidligere vandt Atkins-kuren meget frem og det samme gjort andre Low Carb kure som f.eks South Beach kuren, der alle handler om at eliminere kulhydrater og spise sig mæt i protein og fedt.

Ifølge LCHF vil man, såfremt man reducerer mængden af kulhydrater tilstrækkeligt, påvirke kroppen således, at den, når den mangler energi, begynder at bruge andre energikilder herunder fedt, og derfor øges fedtforbrændingen. Hvis du følger diæten korrekt, kan du tabe hurtigt og meget, og det kan måske også lyde som drømme-diæten til alle der elsker bacon, kød og ost og som ikke kan lide grøntsager. LCHF og andre Low Carb kure er består af en proteinrig kost, og det er muligvis også derfor at mange, der lever efter disse principper, føler sig mætte længere. Det er ikke pga. mængden af fedt. Al forskning peger på, at fedt mætter virkelig dårligt, men at protein derimod mætter godt og længe. Derfor er mange proteinkure også blevet meget populært de seneste år, og ligesom man i 1990’erne og 00’erne bandlyste fedt og solgte fedtfrie produkter i stor stil, virker det nu som kulhydrater er fjenden. Pludselig er Proteinrig et buzzword, der sælger i stor stil.

Få hjælp til vægttab med Middelhavskosten

Når man tænker på Middelhavet er der nok nogle, der vil tænke på lækker pasta, risotto, pizza, rødvin osv. Det er desværre bare slet ikke det, der menes, når man skal leve efter Middelhavskosten.

Principperne for Middelhavs diæten omfatter spisning af mange frugter, grøntsager, fisk, og en begrænset indtag af rødt kød, forarbejdede madvarer og salt. Dette følger mere eller mindre henvisningerne i madpyramiden for en sund kost. Det er derfor heller ikke overraskende, at Middelhavskosten fremmer sundhed, og dette bakkes også op af evidensbaseret forskning. Udfordringen ved Middelhavskosten er, at det ikke er en kostplan med præcise anvisninger, og der bruges udtryk som ”begrænset indtag,” om visse madvarer, hvilket dermed er til fri fortolkning.

Som nævnt tidligere handler det om at finde en kostretning med sund mad, som kan implementeres i sit liv, og som man mener man kan holde. Strenge – men effektive slankekure – giver oftest kun et her-og-nu vægttab, som er forsvundet igen efter et par uger.

[td_block_2 category_id=”” limit=”6″ custom_title=”LIVSSTILS NYHEDER” header_color=”#4caf50″ td_ajax_filter_ids=”” td_filter_default_txt=”All” ajax_pagination=”next_prev” td_ajax_filter_type=”td_category_ids_filter”][td_block_15 category_id=”” limit=”3″ custom_title=”MOTIVATION” header_color=”#607d8b” td_filter_default_txt=”All” ajax_pagination=”next_prev” sort=”random_posts”][td_block_1 category_id=”” limit=”5″ custom_title=”VI TESTER” header_color=”#f44336″ td_ajax_filter_type=”td_category_ids_filter” td_ajax_filter_ids=”” td_filter_default_txt=”All” ajax_pagination=”next_prev” sort=”random_posts”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_15 category_id=”” limit=”4″ custom_title=”DEN MODERNE” td_filter_default_txt=”All” ajax_pagination=”next_prev” sort=”random_posts”][td_block_1 category_id=”” limit=”3″ custom_title=”SENEST” td_filter_default_txt=”All” sort=”random_posts”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_11 limit=”5″ custom_title=”TRÆNING” td_filter_default_txt=”All” category_id=”” sort=”random_posts”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_ad_box spot_id=”sidebar” spot_title=”- Advertisement -“][td_block_6 category_id=”” limit=”1″ custom_title=”OPSKRIFTER” header_color=”#e91e63″ td_filter_default_txt=”All” tag_slug=”” sort=”random_posts”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_1″ spot_title=”- Advertisement -“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][td_block_19 category_id=”” limit=”4″ custom_title=”LIVSSTIL” header_color=”#4db2ec” td_filter_default_txt=”All” sort=”random_posts”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_19 category_id=”” limit=”4″ custom_title=”FITNESS” td_filter_default_txt=”All” sort=”random_posts”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_10 category_id=”” limit=”3″ custom_title=”ANMELDELSER” td_filter_default_txt=”All” sort=”random_posts”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][td_block_big_grid_5 td_grid_style=”td-grid-style-6″ category_id=”” sort=”random_posts”][td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_1″ spot_title=”- Advertisement -“][/vc_column][/vc_row]