Øvrigt

Øvrigt fjeldudstyr

Man kan hurtigt samle en flere kilo i tilfældige småting, hvis man ikke passer på.
Mange er ganske opmærksomme på vægten af telt og sovepose, men glemmer simpelthen at de mange småting også vejer.

Her har jeg lavet en lille oversigt over de ting, som jeg som udgangspunkt finder frem når der skal pakkes til fjeldturen. Der for kan det sagtens være at de bliver pillet fra senere i pakkeprocessen. Tingene er delt op i ting som bare må og skal med, ting som jeg helst ikke vil undvære og ting som kan skæres væk, hvis der skal spares vægt.

Næsten ikke til at undvære

Minolta spejlreflekskameraJeg skal have mit kamera og jeg kan ikke klare mig med et lille lommekamera. Det skal være spejlreflekskameraet. Til gengæld er jeg holdt op med at slæbe teleobjektivet med. Den kommer alligevel sjældent i brug. Et 28-80 mm objektiv kan klare det meste. Men skal man alligevel ud og investere i et objektiv kan man lige så godt købe en 28-105mm.

Drikkedunken er også utrolig rar at have med. For det meste kommer man jævnligt forbi vandløb, der kan drikkes af, men jeg ville ikke turde forladePlatypus vandbeholder fra Cascade Designs mig på at det altid er tilfældet. Enten en 1-liters nalgene drikkedunk eller en Platypus vandbeholder. Især Patypusen synes jeg er smart. Den fylder ikke mere end dens indhold, vejer ingenting og og kan både koges og fryses.

En dagbog og et par blyanter. Det er godt nok ikke livsnødvendigt at skrive dagbog på fjeldet, men man får mange fornuftige tanker på fjeldet, som det kan være svært at have i frisk erindring når man kommer hjem.

Armbåndsuret er heller ikke nødvendigt, for tiden er uden betydning når man vandrer (eller burde være det). Meeeeen ….de fleste har svært ved at klare sig helt uden et ur. Målet må så være ikke at kigge på det alt for tit. Jeg har et ur med termometer, barometer og højdemåler. Det gør det både sjovt og informativt plus at det kan hjælpe med at finde vej.

Og sidst, men absolut ikke mindst – fiskegrejet! Puha, hvor har jeg svært ved at begrænse det, endsige undvære det.
Mit fjeldfiske udstyr består af en par Gore-tex waders med lette rejsestøvler. En fluestang i klasse 6/7 med et let kulfiberhjul og en flydende WF line. Et par æsker fyldt med tør- og vådfluer og lidt forfangsmateriale og muligvis et lille fangstnet.
Helt uundværligt
KompasKort og kompas kan under ingen omstændigheder undværes. Det er en del af sikkerheden og kan ikke skæres væk. Du kan læse mere om kort og kompas under afsnittet om at finde vej.

Myggebalsam og myggenet og – det giver jo næsten sig selv. Myggene i Lappland er så store at de angriber i par – en til at holde og en til at stikke. Myggebalsam er din eneste garanti for at vende tilbage til civilisationen uden mentale mén. Den eneste rigtige myggebalsam er stadig jungleolien, som er blevet forbudt herhjemme. Den kan stadig findes i Nordsverige, fordi det er det eneste, som virker. Glem alt hvad apotekerne påstår – det gælder kun for civiliserede myg. Jeg blander det gerne med Nordic Summer, som er verdens mest afskyelige myggemiddel, med en stank så forfærdelig, at man kan lugte den ugevis efter man er kommet hjem.Myggenet – bedre end nervemedicin Men der er kun fordi jeg har udviklet en Nordic Summer fetish. Selv alverdens myggemidler kan ikke gøre det alene. Nogen gange er der ikke andre midler end et myggenet. Myggenettet skal være med den helt lillebitte maskestørrelse, der kan holde knott ude. Hvide myggenet er forfærdelige at se igennem – vælg et grønt. Jeg har engang vandret rundt uden myggenet (fordi min kone havde tabt sit eget) – FØJ!

Solbriller – jeg er helt vild med Oakley, fordi de både lukker for lys fra siden og ser brandgodt ud. Glasset skal være polaroid (ikke bare polariserende) – Oakley e-wiredet fjerner nemlig reflekserne fra vandoverfladen og gør det muligt at se bunden af elven, hvilket kan være en stor sikkerhedsfaktor når man vader (og en stor hjælp når man fisker)

Kan undværes – hvis man skal
En spil kort er rart at kunne fordrive tiden med i teltet. Et lille plastic rejseskakspil eller backgammon af den slags som fylder 10x1x1 cm er også en fin løsning.

En bog kan være fedt, men selv en paperback vejer jo godt til.

Vandrestaven – tja…

En lommelygte er ikke nødvendig i sommermånederne, hvor solen alligevel skinner hele døgnet. Kommer man hen til september kan det være meget rart, når man skal rode i rygsækken omkring skumring. Istedet for at slæbe den traditionelle maglite (som ellers er kanon) kan jeg anbefale en af de nye Sapphire Sapphire lygtenøgleringslygter med livstidsgaranti på batteriet. For 200 kr har man en særdeles kraftig lille lygte på bare 15 gram!

Gps er rent legetøj, men det kan jo også være grund nok. Læs mere om gps på siden om at finde vej.

En plastic kortmappe holder kortet tørt og i fin stand. Den kan undværes, men så skal man ikke hive kortet frem i regnvejr.

Øvrigt fjeldgrej
* Helt uundværligt
* Næsten ikke til at undvære
* Kan undværes – hvis man skal