Sådan Får du De Små Børn til at Læse Bøger

Alle aldre har deres egne udfordringer, og det er altså aldrig kedeligt, at vore forælder. Man når lige at nyde, at barnet ikke græder længere, men så kan de pludseligt gå – og så skal man til at være opmærksom på alle de måder, sådan et gående barn nu kan være til fare for sig selv. Sådan sker det gang på gang: én udfordring afløses af en anden, og tiden står aldrig stille.

Når børn når op i 5-9 års alderen, så begynder der at komme lidt ro på med de fleste ting. Et barn i den alder er ikke længere i konstant fare for at komme vildt til skade, og de begynder at kunne mere og mere selv. Det er en dejlig tid: men man kan stadig ikke slappe helt af som forældre. Det er nemlig også i disse år, at barnet virkeligt begynder at udvikle deres personlighed og interesser. Hvis dit barn udvikler en dårlig vane som 7-årig, og du ikke får hjulpet dem af med den, så kan du risikere at den dårlige vane vil følge dem igennem hele livet. På den anden side, så kan en rigtig god vane også være noget de opbygger i en tidlig alder, og dermed har let ved at tage med sig resten af livet. Jo tidligere en vane bliver etableret, og jo længere den fortsætter, jo bedre sætter den sig fast.

De situationer, hvor man kan gøre mest som forælder, er altså dem, hvor man har en chance for at udskifte en dårlig vane med en god vane. Der slår man altså to fluer med ét smæk: man mindsker risikoen for, at den dårlige vane vil følge barnet, og øger chancen for, at de vil få alle positiverne af den gode vane. Det er altså her man bør lægge mange af sine kræfter, når barnet er i 5-9 års alderen.

En af de dårlige vaner, som mange børn nemt får i dag, er at de bruger hele dagen foran en skærm. Måske ser de fjernsyn, ser videoer på en Tablet eller spiller noget på mobiltelefonen. Det er fint at de lærer at bruge teknologien: men det er ikke et sundt sted, at bruge hele sin tilværelse. En god og sund vane, som børn vil have glæde af mange år fremover, er at læse bøger. Hvis du kan få dit barn til at udskifte nogle af timerne foran skærmen, med noget tid brugt på at læse en bog, så kan du altså gøre en enorm forskel på deres fremtidige trivsel.

Det er en opgave der kan gøres noget nemmere, hvis du vælger de rette bøger. Gode billedbøger, som eksempelvis vitello bøgerne, er ofte populære i denne aldersgruppe, og de er derfor et oplagt bud på en type af bøger, der vil kunne fastsætte en god læsevane hos børnene.