Sovepose

Sådan finder du den rette sovepose

Den rette sovepose afhænger alt afhængigt af, hvad du skal. Der findes mange forskellige slags soveposer. I denne artikel vil du få en nem guide til, hvordan du finder den rette sovepose. Dermed vil du undgå at sove dårligt ude i det blå.

 

Man snakker typisk om to slags materialer, når det kommer til en sovepose:

  • Dun, som vejer og fylder mindst men koster mest.
  • Fiber, som fylder lidt mere men koster mindre.

Fiberfyldet har den fordel, at når det bliver vådt, så klapper fiberfyldet ikke sammen og mister ikke varmeværdien som dunfyldet ellers gør. Hvis du så skal ud i det outdoor og starte på dit friluftsliv bør du stærkt tage stilling til om det er dun eller fiber. Dun klapper sig sammen når det bliver vådt/fugtigt, hvilket gør at soveposen overhovedet ikke hjælper på varmen.

 

Skal du sove i et telt kan du sagtens klare dig med et liggeunderlag og et tæppe, hvis det ikke er for koldt. Fleece er rigtig godt til at holde på varmen, og derfor kan du sagtens klare dig med et fleece tæppe eller to.

Typisk er de sådan at det er koldt om natten og derfor skal man kunne klare at holde sig varm i den grønne natur. En jæger, der f.eks. er i jægerkorpset og skal på jagt bruger en sovepose, der kan tåle meget fugt, da de oftest ligger med støvler og vådt tøj på. Jagten kan være rigtig lang, derfor hviler de sig ind imellem. Bliver det rigtig koldt kan man supplere med en ekstra sovepose.

 

Kvalitet

Dun: En anden vigtig ting er også, hvordan soveposen er syet sammen for at holde dunene på plads. Det gøres ved at sy kanaler i forskellige former og størrelser, alt efter hvordan dunene skal placeres. Dun fra gæs er generelt bedre, da de er finere. Dårlig dun har mange fjer og de isolerer intet. Du kan se mængden af fjer i dunene på soveposens deklaration, f.eks. 96/4, eller 96% så er der 4% fjer i  dunene. Dette er derfor rigtig god kvalitet.

Det andet du skal lægge vægt på er fyldet, der måles i cm^3/gram, jo mere desto bedre.

Fiber: Fiber er let og har bedre isolering. For langt de fleste vil en sovepose med fiber være godt. Fiber soveposer kan være lavet af korte eller lange fiber. Kortfiber skal pakkes tæt sammen eller limes sammen til måtter for at kunne holde på luft og dermed isolere. De lange fiber pakkes sammen og krølles. Generelt bør soveposer opbevares udslået og ikke pakket sammen, som mange gør i en rygsæk.

 

Prisen er også meget nem at gennemskue. Jo højere i pris, jo bedre kvalitet.

 

Form

Soveposer laves i mange form og størrelser. Husk at tage stilling til din højde, så du ikke ender med en alt for lille sovepose.

Der findes forskellige former af soveposer. Nedenfor får du en lille beskrivelse af de typiske:

  • Tæppeform: Oftest de helt billige soveposer. De er lige bedre forneden og foroven. Oftest er der lynlås hele vejen, så den kan åbnes som et tæppe.
  • Mumie form: Den er bredere omkring hoften og skuldrene. Der er mere plads i denne til at ligge naturligt.
  • Konisk form: Den er smal i fodene og bliver bredere og bredere op efter og snæver ind igen ved hætten.

 

Du kan købe soveposer næsten over alt. Alt fra hjemmesider som Spejdersport og Eventyrsport til en jagtbutik.