Sådan Øger du Nemt Værdien af Din Bolig

Hvis du er i den samme økonomiske situation, som den gennemsnitlige dansker, så er dit største finansielle aktiv sandsynligvis din bolig. Det er den dyreste ting vi ejer, og nok også den dyreste ting vi nogensinde kommer til at eje. Som du nok er klar over, så bør man dog ikke se sin bolig som en traditionel udgift. Det er ikke noget man bare har købt, bruger, og så ikke har længere. Din bolig vil altid holde en vis form for værdi, og det betyder at dine penge ikke er forsvundet: de er blot bundet op i din bolig. Du kan få dem tilbage igen – mere eller mindre – ved at sælge dit hus. Du kan også stille hjemmet i sikkerhed hos en låneudbyder, som eksempelvis din bank, og på den måde gør bruge af den værdi du råder over.

Det betyder også, at du med fordel kan kigge på din bolig som en investering. Det er altså ikke en forbrugsudgift, og det er heller ikke bare en opsparing. Du kan tjene penge på din bolig. Hvis du var snedig, eller heldig, at købe dit hus mens boligmarkedet var i bund, så er værdien steget sidenhen, og din investering er vokset. Selv hvis du ikke har været så strategisk at handle med det for øje, så kan du nemt have været heldig, at boligpriserne er steget siden du købte dit hjem. Det er dog de færreste der har lyst til at spekulere i at sælge sit hus hver gang man mener markedet har nået toppen, og købe et nyt hver gang markedet er i bund. For det første er det ganske risikabelt, og for det andet betyder det jo at man skal flytte i tide og utide. De fleste bliver derfor boende så længe de har lyst, frem for at spekulere i boligmarkedet på den måde.

Men der er nogle nemme ting du kan gøre for, at øge værdien af din bolig, uden at skulle sælge eller flytte. Energimærkning af huse er blevet standard i dag, og du kan sandsynligvis hurtigt finde energimærket for dit hus frem. Her vil du kunne se hvor energieffektiv din bolig er, og samtidig en række ting du ville kunne ændre ved din bolig for, at gøre den endnu mere energivenlig. Sådan en forandring vil spare dig penge i det lange løb, fordi de løbende udgifter til strøm og varme bliver sænket, når din bolig er mere effektiv. Det kan samtidig øge værdien og den potentielle salgspris for din bolig ganske betydeligt, fordi danskerne i stigende grad går op i energieffektivitet og det, at have en minimal negativ effekt på miljøet.

Små skavanker rundt omkring, som måske ikke har nogen praktisk betydning, kan det også godt betale sig at ordne. Mange bække små, som man siger, og det gør specielt noget ved helhedsindtrykket af hjemmet. Hvis du engang skal sælge i fremtiden, kan det altså gøre en stor forskel på hvor hurtigt du kan sælge, samt hvor meget en køber vil være villig til at betale.