Jagt

Sådan vælger du det rette fodtøj til jagt

Det lyder måske mærkeligt, men faktisk bør du vælge fodtøj til jagt, som ikke kun passer til dine fødder, men også til din krop. Du skal kunne føle dig tilpas i støvlerne. Det kan være svært at finde de rigtige par støvler til jagt. For neden vil du få gode råd til, hvordan du vælger det rette fodtøj. Bliv klar til bukkejagt med disse tips.

 

De fire huske regler: SVIH

De fire regler du skal gå efter er: Størrelse, ventilation, isolation og hensigt.

Altså skal dine vandrestøvler eller evt. gummistøvler passe til dig i størrelsen. Ikke blot længden, men også bredden. Skal du have sokker på indenunder, er det en god idé at vælge en større størrelse. Desuden skal dine fødder kunne få luft, så sko med ventilation er en god idé. Isolation er når du ikke får vand ind i skoen, så selvfølgelig bør du vælge en vandtæt sko. Hensigt vil sige, at du vælger det rette fodtøj til den rette anledning. Altså skal du ud og fiske bør du selvfølgelig vælge gummistøvler.

Lad os gå i dybden med reglerne og andre faktorer der spiller ind.

 

Størrelsen

Rigtig mange prøver sko med helt basale strømper, men derefter kommer hjem og funder ud af, at du som jæger, bruger skistrømper under skoene. Rigtig mange bruger skistrømper til jagt om vinteren, da det er koldt, hvilket resulterer i kolde fødder, hvis ikke man er tæt pakket ind. Hermed ender skoen med at være alt for stram og dermed kommer der heller ingen luft ind til skoen, altså vil du også svigte ventilations reglen.

 

Isolation

Når det kommer til isolation bør du stille dig selv to spørgsmål: ”Hvordan er min krop og hvordan vil jeg bruge støvlen?”

Når du sidder og venter længe mens du f.eks. er ude at jage, har du brug for meget isolation end hvis du skulle ud og vandre. Lidt isolation skal du bruge, hvis du udfører meget fysisk aktivitet og meget isolation skal du bruge, hvis du udfører rigtig lidt aktivitet.

Vi har dog alle helt forskellige temperaturer i kroppen, og nogle har kolde fødder hvormed andre har varme fødder. Dermed bør du kende dine egne behov.

 

Vandtæthed

Når man er ude at jage, vil der altid være en form for fugt, som kan trænge ind i skoen. Det kan være fugt fra græsset, hvis det lige har regnet eller lignende. En dårlig oplevelse vil klart være våde fødder på en kold dag.

 

Modeller

Vær sikker på, at din sko ikke er for kort. Hermed kan du nemt få snavs og lignende ned under fødderne. Desuden findes der mange forskellige modeller af jagtsko, som er tilpasset noget helt bestemt. Der findes f.eks. sko der er tilpasset, hvis man skal gå meget lidt. Så er der de meget stærke støvler, som tåler meget, dog er de tunge. Alle disse modeller vil du selv opdage, når du går på jagt efter den helt rigtige støvle.

Køber du online som på f.eks. Friluftsland eller Spejdersport bør du huske, at du skal kunne prøve skoen og dermed returnere den, hvis ikke den passer. Når du køber online får du dog også tilbudt den service, at du kan læse meget mere om skoen, kigge på anmeldelser og finde den billigste udgave af skoen, end hvis du f.eks. køber skoen i en fysisk butik, som f.eks. en jagtbutik. På forskellige butikker til våbenhandel kan du også finde jagtbeklædning m.m.