Vi har alle sammen mødt, eller i hvert fald hørt om, mennesker der er utroligt kloge. Det virker for os, som om de er overmenneskelige, og må været født med en helt anden struktur i hjernen, eller gjorde nogle ting i barndommen som nu har gjort dem helt unikke. Men faktum er, at de ikke er så forskellige fra os, som vi går og bilder os selv ind. Jeg tror en stor del af grunden til, at vi finder på den slags historier om ”genier” født med en særlig gave er, at det fjerner følelsen af, at vi selv burde gøre mere. Hvis vi anerkender, at folk er kloge fordi de gør ting på en bestemt måde, så betyder det lige pludseligt, at vi selv har ansvar for vores intelligens. Den eneste grund til vi ikke er ligeså kloge som en anden person, vil så være, at vi har truffet de forkerte valg og er for dovne til at træffe bedre valg fremadrettet. Det kan være hårdt at skulle anerkende det, og tage ansvar for sit eget liv. Men tro mig: på sigt er det langt bedre, at tage det ansvar, og bevæge sig imod bedre tider.
En af de bedste måder at styrke sin intelligens på er, at stille sig selv de rigtige spørgsmål. Hvis du tænker ”Hvordan stiller man de rigtige spørgsmål?” så er du allerede på rette vej! Alt hvad du læser, hører eller tænker er nemlig noget du bør stille spørgsmål ved. Forsøg altid at koge tingene ned til deres grundsten. Men for at sætte ekstra fart på processen, så er her nogle spørgsmål, som kloge mennesker stiller sig selv:
1. Hvad ligger til grund for denne handling
Vi har alle oplevet situationer, hvor vi er blevet frustreret over, hvordan et andet menneske agerer. De siger ting vi er dybt uenige i, eller opfører sig på en måde vi finder helt og aldeles uacceptabel. Når det sker, så har vi en tendens til at tænke på den anden person som ”mærkelig” eller måske endda ”ond”. Faktum er dog, at deres handling giver mening fra deres perspektiv i deres situation. Så i stedet for at stemple folk, så prøver kloge mennesker at forstå, hvad der ligger til grund for personens handling. Nogle gange kan man tænke sig frem til det, men kloge mennesker er heller ikke bange for at spørge. Ved at gå til problemstillinger og skænderier med en reel nysgerrighed, så kan man faktisk ofte løse problemet på en måde, som alle får noget ud af.
2. Hvad er min bil værd?
Det er desværre de færreste danskere der hele tiden spørger om “hvad er min bil værd” og der har et ordentligt overblik over deres økonomi, og det har en masse bivirkninger. Det er en af de primære grunde til at vi føler os stressede i vores hverdag, og det får os til at træffe ”sikre” beslutninger, hvor vi ville have mere glæde af at gøre noget andet. Ved at vide nøjagtigt hvordan din økonomi ser ud: inklusive penge i banken, kontanter, og værdien af din bil. Når du har styr på alt dette, så vil du pludseligt turde tage en ferie: du ved nemlig, at der er plads til det.