Fluestænger generelt
Fluestænger skal være mindst 4-delte og det er der mange grunde til. Der var engang at flerdelte stænger var dårligere end de sædvanlige 2-delte, men sådan er det ikke længere. Med mindre man køber de billigste modeller, så er det næsten umuligt for almindelige dødelige at mærke forskel på en 4-delt og en tilsvarende 2-delt fluestang.
Men hvis man nu virkelig vil være helt sikker på at de mange samlinger ikke ødelægger stangens aktion, så kig grundigt på samlingerne. Tag fat med begge hænder på hver sin side af samlingen og med tommelfingerne prøver du forsigtigt at bøje samlingen (gør det forsigtigt – ellers kan det godt være at du står med en stang i flere dele end planlagt). Det skal være muligt at bøje leddet.
Hvis du nu står nede i butikken så start med en af topmodellerne fra Scott og sammenlign ALT med den – Scott er helt klart de bedste til flerdelte stænger (men altså også ret dyre)
Den vigtigste grund til at stængerne skal være flerdelte er selvfølgelig den lettere transport. Umiddelbart kan det godt lyde lidt flueknepperagtigt, men tro mig – det er det ikke.
Med flerdelte stænger er det slut med at bakse med at få stangen ned i bagagerummet og ingen knækkede stænger i bildøren. Ved fiskevandet er det muligt at have en ekstra stang i rygsækken. Det kunne for eksempel være en lettere stang, hvis vejret blev bedre, eller en tungere stang, hvis det blæste op. Ja man kan såmænd have begge dele med. Hvis har planer om at rejse som fluefisker, er det helt klart den eneste rigtige løsning (enhver, der har prøvet at rejse med 2-delte stænger ved hvad jeg taler om). Det gør det også nemmere lige at smugle en stang med til familieweekenden – hvis nu ! Endelig er der selvfølgelig fjeldvandringen. Når man skal bevæge sig med rygsæk er det næsten ikke til at leve ved de der lange rør som 2-delte stanger kommer i. Jeg vil aldrig mere anvende en 2-delt fluestang – basta !
Fluehjul generelt
Jeg går ikke så synderligt højt op i fluehjulene. Den eneste grund til at jeg ikke gør det, er selvfølgelig at jeg ikke har råd. Var jeg ikke en fattig studerende, så ville jeg vælte mig i hjul fra Loop, Bauer og Abel.
Jeg mener dog ikke at de dyre fluehjul er nødvendige, de er i hvert fald ikke “cost-effective”. Man kan sagtens klare sig med de billige composite hjul. For eksempel bruger jeg det meget billige Compo hjul med stordiameter spole til det meste af mit fiskeri. Det vil jeg forresten godt lige understrege – stordiameter spoler er sagen. Loop laver også et kulfiberhjul, der er okay.
Men der er ingen grund til at være bange for at spare lidt på fluehjulet. Hvis der nogen der prøver at sige det modsatte, er det kun fordi de er endnu
værre end mig med deres udstyrsbegejstring.
Flueliner
Hvorfor er der så mange fluefiskere, der bruger masser af pengene på stangen og hjulet, men så vælger at købe billige lorteliner. Stangen og linen er det afgørende i fluekastet.
Brug de ekstra kroner på de gode liner. Hvad betyder 1-200 kroner ekstra, hvis fluesættet koster 2000 kr eller der over?
Hvilke liner man skal købe vil jeg ikke gøre mig klog på – det er i høj grad en smagssag. Man kan dog med sikkerhed regne med at man får hvad man betaler for – der er ikke nogen genveje her.
Mine egne fluesæt
For det meste fisker jeg kun med mit allroundsæt – det kommer i brug til alt fra fint tørfluefiskeri og til kysten i forholdsvis hårdt vejr. Både for den erfarne og for begynderen er der mange gode grunde til primært at bruge det samme sæt – under forudsætning af at det er høj kvalitet.
En fluefisker, som ofte skifter mellem mange sæt, vil aldrig komme til at beherske sin stang ordentligt – jo mere man fisker med een stang – jo bedre bliver man til det. Der med ikke sagt at man ikke kan bruge flere sæt, men det er altså vigtigt at have et rigtig godt allroundsæt, som man er fortrolig med
Allroundsættet
Egentlig har jeg to allroundsæt – et let og et tungt Det strider egentligt imod allround ideen, men hvad skal jeg gøre? Jeg kan ikke lade være med at købe fluegrej.
Mit tunge allroundsæt er en 5-delt stang fra New Zealandske Kilwell med det billige Compo kulfiberhjul på. Linen er en flydende WF fra svenske Loop. Stangen er meget hurtig klasse 6/7. Det at den har en hurtig aktion kan godt være lidt generende til det allerfineste tørfluefiskeri, hvor det er svært at lave de meget forsigtige præsentationer. Men ellers giver det mulighed for nogle fantastisk smalle linebuer og meget præcise kast. Hjulet er ikke noget specielt – det har en stor linediameter og det vejer ikke ret meget. Det er såmænd godt nok til mig. Linen er tynd og glat, hvilket gør den nem at skyde. Sættet er min første valg i de fleste fiskesituationer, da det er det sæt som behersker de fleste fiskesituationer.
Hvis jeg ved at vejret arter sig, kan jeg godt finde på at tage det lette allroundsæt frem. Hjul og line er samme modeller som det lidt tungere allroundsæt, men stangen er en selvbygget 4-delt fra Loop i klasse 5/6. Egentlig et ret billig stang med en behagelig blød og velkastende aktion. Det lidt lettere sæt orienterer sig mere i retning af ferskvand end det tunge, men det har nu alligevel været på kysten i godt vejr. For begynderen vil jeg mene at det er den helt ideelle stang. Den er nem at kaste med og man kan bestemt vokse med stangen. Siden jeg byggede den er den også kommet i en klasse 6/7 version – måske et endnu bedre valg for begynderen:
Til det lette fluefiskeri
Når jeg ved at det drejer sig om tørfluefiskeri eller let nymfefiskeri så kommer det lettere grej i anvendelse. Her har jeg flere sæt som jeg veksler mellem alt efter mit humør. Normalt finder jeg min 4-delte klasse 3/4 på 9 fod fra Blackmaster frem. Det er en lille meget blød stang som er utrolig nem at præsentere en forsigtig tørflue med. Hjulet er det lille Compo – det er egentligt lidt for stort, men jeg havde ikke flere penge. Jeg bruger helst en flydende DT line til det lette fiskeri, men har også en WF med. Havde jeg penge ville jeg nok smide et af de lette Loop hjul eller ligenende på.
Måske var jeg lidt overilet da jeg pure nægtede at bruge 2-delte stænger. Jeg har nemlig et par stykker som stadig kommer i anvendelse om end ikke særligt tit. Men hvis vejret er totalt vindstille og jeg skal besøge en lille hyggelig å, ja så finder jeg enten min 8 fods Orvis klasse 1 stang frem, eller min 6 fods Blackmaster klasse 2 frem.
Begge stænger er egentlig bare legetøj til de få dage om året, hvor vejret tillader dem. Jeg bruger kun det samme hjul til begge to – nemlig et lille og forfærdeligt dyrt Marryat hjul som ser brandgodt ud når jeg endelig lufter det sammen med de små stænger. Linerne er begge flydende DT (selvfølgelig)
Til det tunge fluefiskeri
Hvis der blæser en stiv pelikan på kysten så må det tungere grej frem. Stangen er en selvbygger fra Loop – også 4-delt og 9 fod, men i klasse 8/9.
På kysten bruger jeg et skydehovede lavet af en gammel DT line på et gammelt LC hjul (det er næsten ikke til at slå ihjel).
Det er den samme stang som kommer i brug ved laksefiskeri, hvilket desværre ikke er særligt tit.
Så bliver LC-hjulet skiftet ud med et bundsolidt hjul fra argentinske STH. Det er uden tvivl det mest solide hjul jeg nogensinde har været i nærheden af og det har en fantastisk bremse som klarer alt fra fuldt stop til nærmest at løbe på kuglelejer – og det med en utrolig jævn overgang og uden at hakke. Hjulet er lavet efter kassette-princippet, hvilket gør det nemt at have flere liner med til alle forhold.
Jeg må dog indrømme, at selvom jeg er meget tilfreds med det tunge sæt, så ønsker jeg mig alligevel en 12-13 fods i klasse 7/8 eller 8/9 til laksefiskeriet. Den smule laks jeg fisker foregår i Irland og her ville de lidt længere stænger passe helt fint. Men – det må vente lidt endnu.