Stenslag i Ruden – Hvad Du Bør Være Opmærksom på Før Reperation eller Udskiftning

Du kører gennem en travl gade, der sker en lille bitte ulykke – og nu står du tilbage med en revnet forrude. Er det en situation du kan genkende? Disse hændelser (som, selvom det lyder overdrevet, godt kan kaldes ulykker) er årsag til bekymring, og kan efterlade dig en alvorlig hovedpine i de kommende dage. Selvom det kan være fristende ved et lille stenslag, kan en skadet forrude simpelthen ikke ignoreres, da stenslaget let kan udvikle sig til en revne og forårsage ulykker. Hvis du ikke er super erfaren når det kommer til biler og reparation, skal du følge de rigtige anvisninger for at sikre, at reparation af stenslag bliver håndteret ordentligt.

Nedenfor er et par faktorer, der bør overvejes, inden du tager de nødvendige skridt til at løse problemet og få udskiftet eller repareret forruden.

  1. Find årsagen til stenslaget – Det er ekstremt vigtigt at identificere årsagen til den beskadigede forrude. Dette skyldes, at forskellige elementer kan have forskellig indvirkning på forruden. Uanset om det er en lille sten eller noget andet der forårsagede stenslaget, skal du vurdere hvor galt det står til, for at håndtere det korrekt.
  2. Du bør undersøge stenslaget hurtigst smuligt – det punkt på forruden, hvor stenslaget har ramt, skal vurderes. Hvis det er i førerens synsfelt, skal du overveje, hvilken indvirkning det vil få på synligheden. Selvom det er helt fint i løbet af dagen, kan det blive et problem om natten, da selv små ridser er synlige, når lyset fra de andre biler skinner på glasset i komplet mørke.
  3. Find en hurtig løsning på problemet, så du undgår at stenslaget udvikler sig til en revne. En lille ridse udvikler sig nemt til et hul, og et hul bliver nemt til en revne, hvis der ikke tages ordentligt hånd om problemet. Eksempelvis kan flydende epoxy lim gå ind og reparere revner midlertidigt, indtil du kan gå til professionel og få repareret eller udskiftet din forrude.
  4. Hvis stenslaget er i førerens side, og går ud over udsynet, bør du udskifte ruden frem for at få den repareret. Der bør ikke være nogen distraktioner i førerens synsfelt. På lange svingede veje eller lige efter skumring, og om natten, kan det vise sig at være en stor hovedpine. Føreren skal holde stenslaget i tankerne, når lys fra den modsatte retning falder på glasset. Det foreslås derfor at vælge en udskiftning af forruden i sådanne tilfælde, af indlysende grunde.
  5. Tag et informeret valg imellem reparation og udskiftning, ud fra ovennævnte punkter. Når de førnævnte punkter er blevet overvejet, og du har vurderet omfanget af problemet, som ridsen, stenslaget eller revnen har skabt, kan du gå videre og få løst problemet. I de fleste tilfælde er udskiftning af forruden den bedste løsning. Men hvis de tidligere punkter har fastslået, at stenslaget eller revnen kan håndteres med en reparation, skal du få det gjort ved et firma, der udfører det under tilsyn af fagfolk. I nogle tilfælde, som eksempelvis Mercedes leasing, er det kun godkendte forhandlere der må foretage reparationen eller udskiftningen for dig.