Tips til fjeldturen

Tamponer og kondomer

I min lårlomme har jeg altid nogle af de små tamponer fra OB. De er pakket vandtæt og fylder eller vejer stort set ingenting.
Til gengæld er det let antændelige, hvilket gør dem helt perfekte til nødsituationer eller når du bare ikke kan få tændt dit bål fordi alt er fugtigt. Sammen med en evighedstændstik af den slags, hvor man stryger kniven hen over den for at få gnister, kan man altid få ild med et par tamponer i lommen. Kondomer kan tjene flere formål. Medens jeg var soldat brugte vi dem til at holde snavs ude af mundingen på de tunge maskingeværer. Det er ikke så aktuelt på fjeldet, men der kan de bruges til at pakke ting der skal holdes tørre i. For eksempel tændstikker og tamponer. Hav altid et par stykker i lommen – i en nødsituation kan de bruges som feltflaske (hvis man putter dem inden i en sok holder de bedre).

Transportabel vaskemaskine

Lad være med at bruge penge på alle de små tåbelige tasker man kan købe til stort set alt udstyr. Pak dine ting ned i nogle tynde nylonposer, gerne i forskellige farver. Den bedste løsning er dog netposer i nylon. Du kan se hvad der er i dem og de vejer ingenting (i modsætning til de mange små tasker). Det bedste ved dem er dog at de kan bruges som vaskemaskine. Når jeg skal vaske underbukser og sokker, putter jeg dem i netposen og binder den fast et eller andet sted i elven inden jeg lægger mig til at sove. Selv om det er koldt vand, virker det alligevel fint når tøjet bliver skyllet igennem i flere timer. Hvis jeg skal skynde mig videre om morgenen, lader jeg posen hænge på ydersiden af rygsækken indtil jeg kommer frem.

Spar brændsel ved madlavning

Problemet ved meget af den mad du kan købe i supermarkedet er de lange kogetider. Enkelte mærker foreskriver helt op til 10 minutters kogetid. Det vil kræve ekstra brændsel, hvilket igen vil medføre mere vægt i rygsækken.
Jeg putter retten i det kolde vand og lader den trække 10-15 minutter inden jeg tænder for gassen og lader vandet blive varmet op med pasta/ris/suppe i. På den måde er det sjældent nødvendigt at lade maden koge mere end et minut eller to.
Hvis du køber en sort vandsæk fra Ortlieb, kan du spare yderligere på gassen. Fyld den op og lad den ligge i solen et par timer inden madlavningen. Så suger den sorte farve solens stråler til sig og vandet bliver varmet op. Så bliver kogetiden væsentlig mindre.
Bind stumperne fast
Da jeg gik i børnehave, var jeg nødt til at binde mine ting fast til mig for at de ikke skulle blive væk. Hvis jeg ikke passer på, så efterlader jeg stadig mine handsker eller min hue på steder hvor jeg aldrig finder dem igen. Jeg går selvfølgelig ikke rundt til daglig med mine handsker i en snor gennem ærmerne, men derfor kan ideen godt bruges på fjeldet. Mine handsker har en lille snoreløkke, der er viklet rundt om ærmets håndledstrammer. Min hue har en lille snor der er fastgjort i den lille knagerækkestrop i nakken af jakken (det samme er myggenettet). Kompassets snor er trukket igennem lynlåsen til lommen og signalfløjten er bundet til en buksestrop. Så kan jeg flå huen af, når jeg får det varmt og lade den hænge indtil jeg er kølet af. Handskerne skal ikke pakkes væk eller holdes under armen når jeg betjener kompasset osv. Det er både praktisk og man risikerer ikke at miste vigtige udrustningsgenstande. Tynd snørebånd er helt perfekt til formålet.

Den snoede lagenpose

Det er en rigtig god ide, at bruge en lagenpose for at passe på den dyre sovepose – og så varmer den også. Men ofte vågner man og er helt snoet ind i lagenposen. Løsningen er simpel: Frem med saksen, klip et snit fra midten af bunden og op, svarende til din benlængde. Så syes stykket sammen igen, så posen nu har to ben. Vupti – en lagenposebuks !
Det er nemlig benene, der snor lagenposen når man vender sig i sin sovepose.

Varme kopper – brændte læber

Personlig foretrækker jeg plastictermokopper, men jeg ved, at der er mange der hellere vil bruge en metalkop. Metalkoppen kan nemlig holde til både bål og gasblus. En af de ting, der til gengæld ikke er så fedt ved metalkopper er at de kan blive så varme at man brænder læberne, når man forsøger at drikke.

Når jeg bruger en metalkop, løser jeg problemet ved at sætte en smule elektrikertape på kanten, hvor jeg drikker. Det skal være den type tape som man køber i byggemarkeder i alle mulige farver. To lag isolerer rigeligt til at skåne læberne og kan fint holde i månedsvis, hvis man lige affedter kanten inden den tapes.

Blyant, blyant, blyant

Man skal skal selvfølgelig skrive dagbog, når man er på fjeldet – eller tage notater om fotografier, fangede fisk, vildtobservationer eller hvad man nu er vild med. Men lad være med at bruge en kuglepen. Kuglepenne virker ikke ordentligt når det regner eller hvis papiret er fugtigt (begge dele kan nemt ske på fjeldet). En god gammeldags blyant virker til gengæld i al slags vejr – også på drivvådt papir.

Jeg har typisk to forskellige hårdhedsgrader blyanter med. En hård (der ikke skal spidses så tit) til når jeg sidder trygt i tørvejr og skal skrive meget. Og en meget blød (der skal spidses oftere), som kan skrive på selv den mest drivvåde lap papir i regnvejr. Blyantspidser er overflødig – brug kniven.
(og appropos mit tip med at binde tingene fast, så plejer jeg at tape mine blyanter fast til en sikkerhedsnål og sætte sikkerhedsnålen fast i tøjet – så bliver de heller ikke væk).