I 1930?erne blev teknologien til fremstilling af krydsfiner, udviklet. Og fremstilling af træplader med en god fleksibilitet og styrke, gav et boom i forhold til mange ting som byggeri og møbler. Det bruges krydsfiner stadig til i dag, dog i forskellige typer til forskellige formål.
Hvad er krydsfiner?
Krydsfiner er laminerede plader, der er fremstillet af mange lag af tynd finèr, som er limet sammen. Fìner lagene er lagt vinkelret ovenpå hinanden, så fibrene gør krydsfineren utrolig stærk.
Fremstillingen af krydsfiner foregår på forskellige måder. For du finder forskellige typer, der er fremstillet til sit specifikke formål. Normalt bruger man 1 til 3 lag finèr, mens andre måske bruger 8 -10 forskellige træsorter.
Limen i krydsfiner afgør, om krydsfiner er velegnet til udendørs eller indendørs brug. Lim der ikke kan tåle vand, gør ikke krydsfineren velegnet udendørs. Mens lim der kan tåle vand, kan bruges til udendørs projekter.
Hvorfor krydsfiner?
Den store fordel ved krydsfiner er styrken. Det er en meget hård træplade, der er meget svær at knække og samtidig ganske smidig at arbejde med.
Helt ligesom krydsfiner har sin store fordel i, at du hurtigt kan få noget fra hånden med de store plader.
Hvad bruges det til?
Krydsfinèr kan bruges til rigtig meget, men bruges hovedsagelig til formspændte møbler, køkkenelementer, lofter, tagbeklædning, underlag til gulvbelægning og beklædning af huse.
Men du kan også bruges krydsfiner til stort set alt andet.
Typer af krydsfiner?
Når du skal finde krydsfiner, skal du købe efter behovet. For der findes rigtig mange typer krydsfiner i forskellige træsorter, arter, tykkelser og styrker. Her er de gængse typer: Vandfast krydsfiner, tagkrydsfiner, gulvfiner, modekrydsfiner, emballage krydsfiner og brandhæmmende krydsfiner.
Vandfast krydsfiner
Vandfast krydsfiner er ikke som navnet siger, vandfast. Du skal behandle træet, før det kan modstå vand. Grunden til at det kaldes vandfast, er limen til de forskellige lag. Limen bliver ikke opløst af vand, men de enkelte lag fìnèr kan sagtens optage vand.
Typen bruges ofte til udendørs projekter som tage, garager, skure eller til båden. Pladen er fremstillet helt på samme måde som almindelige krydsfinerplader, hvor de mest anvendte træsorter er birk og fyr.
Vandfaste krydsfinerplader inddeles i grupper i forhold til byggeri:
- Anvendelsesklasse 1: Tørre omgivelser
- Anvendelsesklasse 2: Periodiske fugtige omgivelser
- Anvendelsesklasse 3: Hyppige fugtige omgivelser